Säkerhetsexpertens bästa råd: tänk tvärtom.

Problem med skadlig kod, trojaner och så kallat Ransomware blir allt värre. Varje dag utsätts svenska företag och organisationer för IT-attacker. Hur ska man göra för att skydda sig? Vi pratar med Citedos partner inom avancerad IT-säkerhet, Panda Securitys sverigechef Patrik Kocon.

–       För det första tycker jag att man ska fråga sig hur mycket ansvar man egentligen är beredd att lägga på den enskilda användaren. Säg en ekonomiavdelning på ett företag där det sitter ekonomiassistenter och öppnar e-fakturor, minst femtio vardera, varje dag. Säg sedan att en av dem råkar klicka på en dold länk som släpper in virus eller annan skadlig kod i systemet. Det går inte att lasta den anställde för det.

Ett bättre sätt att skydda sig är att ”tänka tvärt om” enligt Patrik.

–      Ja, mycket av försvaret mot virus och skadlig kod går ut på att olika IT-säkerhetsfirmor identifierar ny kod och sakta men säkert uppdaterar sina respektive anti-virusprogram. Jag tycker att man ska tänka tvärt om; man ska inte släppa in något man inte känner igen över huvud taget. Det ska vara omöjligt att köra program som inte godkänts.

Citedo rekommenderar Panda Securitys lösning Adaptive Defense 360 till alla sina kunder. För mer information, kontakta ulf.tikkanen@citedo.se.

Dela artikeln:

Mer läsning

Vår bransch utvecklas ständigt, det gör vi också.

Våra två områden