Osvensk stämning skapar bättre klimat

”Det är så typiskt svenskt!”. En mening du hört och troligtvis även själv slängt ur dig i många sammanhang. Typiska svenska beteenden kan vara att prata om vädret när inget annat finns att prata om eller att knyta näven i fickan istället för att vädra sin ilska med omgivningen. Många skrattar åt det typiskt svenska, men kanske kan vi även använda det för att bygga en mer trivsam och klimatsmart kontorsmiljö?

ohan Weijden, masterstudent i industriell ekologi, är miljö- och kvalitetsansvarig på Citedo som gärna kliver utanför ramarna för det typiskt svenska genom att tillexempel samåka med kollegorna och samordna luncherna.
– Om man lär känna sina medarbetare lite djupare än som bara kollegor är det inte en så stor grej att dela bil till och från jobbet, säger han. Och visst är det så! Vi bad Johan lista fler osvenska vanor som kan bidra till en bättre miljö på ditt kontor.

Prata med varandra-tricket

I Sverige har vi i regel en något högre tröskel inför mötet med andra personer än på många andra platser i världen. Vi uppfattas inte sällan som inneslutna och något blyga.
– Man behöver inte vara bästis med alla sina kollegor men att surra lite i hissen gynnar företaget på många sätt, säger Johan. Personer som pratar med varandra lär känna varandra bättre, helt enkelt. Och personer som känner varandra bra har i regel lättare att anförtro sig och lita mer på varandra. Att fylla sin egen bil med personer man känner, och som man ändå ”har vägarna förbi” på väg till jobbet är inte bara klimatsmart, utan dessutom riktigt trevligt. Med ökad trivsel på jobbet är det dessutom fler som väljer att ha matlåda med sig och äta tillsammans, vilket spar enormt mycket på miljön.

Dela på såsen!

– På tal om den suveräna och miljösmarta matlådan kan vi prata lite om tillbehören. I Sverige älskar vi sås. Såser, röror, sylter och dressingar av alla dess slag. Ingen måltid kommer undan en god klick. Vi dippar, doppar och häller någonting över nästan alla våra måltider. Men jobbkylarna svämmar över av halvmögliga bortglömda såsburkar med okänd ägare. Pola ihop dig med kollegorna och bilda sås- team! Istället för ett burkhav med skrikiga namntejpar (MARTINS!) så kan ni dela på godsakerna. Det sparar både material, ekonomi och mindre mat går till spillo på grund av bäst före-datumet.

En balja lut?

Frukostkoppen, förmiddagsfika, lunchkaffet och tretåren. I Sverige dricker vi enorma mängder kaffe. En genomsnitts-Svensson sveper ungefär i sig 3 koppar om dagen och är man många kaffedrickare på samma kontor blir den siffran snabbt väldigt hög. Det är bara Finland som dricker mer kaffe per capita i hela världen.

– Se till att det kaffet ni köper in till kontoret är riktigt, riktigt gott. Och framförallt, se till att det är ekologiskt odlat och kommer från ett Fair Trade-plantage. Att välja rätt kaffe bör vara lika självklart som att källsortera och samåka, menar Johan.

Känslan på kontoret är viktig för klimatet

Att vara lite osvensk kan alltså bidra till en mer klimatsmart arbetsplats! Och en sak som Johan trycker lite extra på är vikten av känslan att vara en arbetsplats som tänker på miljön. Att känna att man jobbar på ett företag med miljöfokus är det dokumenterat bästa sättet att öka hållbarheten och medvetandet på kontoret. Att helt enkelt prata med de anställda och rusta arbetsplatsen med smarta lösningar så att alla lätt ska kunna göra rätt.

– Att inte källsortera sitt skräp, att skriva ut papper i onödan eller inte stänga av datorn efter sig blir högst obekvämt på en arbetsplats som är mån om att värna klimatet, säger han. På ett trevligt och välordnat kontor är det lättare att göra smarta miljöval utan att ens tänka på det, säger Johan.

Dela artikeln:

Mer läsning

Vår bransch utvecklas ständigt, det gör vi också.

Våra två områden